Güneş Panellerine Hangi Testler Uygulanır?
Fotovoltaik güneş panelleri güneş enerjisi santral yatırım tutarının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Aynı zamanda bu güneş panellerine gözle görülemeyecek çok fazla kusur çeşidi olduğu için ilgili laboratuvarlar tarafından birçok performans ve güvenlik testi uygulanmaktadır. IEC 61215 standardı güneş panellerinde performansı etkileyecek asgari tasarım kriterlerini içerirken, IEC 61730 standardı ise güneş panellerinde santral güvenliğini etkileyecek tasarım kriterlerine yoğunlaşmaktadır. Teknolojinin hızla gelişmesi, ürün çeşitliliğini de beraberinde getirmektedir. Bu sebeple Uluslararası Standard Komisyonu her geçen gün test kapsamlarını ve test çeşitliliğini geliştirmektedir. IEC TS 63209-1:2021 standardı bu kapsamda oluşturulmuş ilk standarttır ve güneş panellerinin uzun dönem performansı hakkında yorum yapabilmek adına oluşturulmuş geniş kapsamlı güneş paneli testlerini içermektedir.

Güneş panelleri; IEC 61215 ve IEC 61730 standartlarına göre girdiği testleri başarı ile geçerse sertifika almaya hak kazanır. Standartta yazan tüm güneş paneli testleri önemli olmakla birlikte bazı testlerin tanımı aşağıdaki gibidir.

İlk olarak; IEC 61215 standardına uygun performans testleri ile fotovoltaik güneş paneline ait gücün, sıcaklık katsayılarının, izolasyon direncinin, termal ölçümlerin kontrolü yapılmaktadır. Yapılan performans testleri sonrası güneş panelleri belirli koşullarda yaşlanma testlerine sokulur. Aşağıda güneş paneli testlerine örnekler verilmiştir.

Termal Çevrim Testi: Güneş panelinden -40°C ile +85°C arasında akım geçirilerek fotovoltaik güneş panellerinin değişken sıcaklıklardaki performansları üst üste test edilir. Test tekrarına bağlı olarak güneş panellerinde oluşan hasar aşağıdaki gibidir.
Sakarya GES Kurulumu danışmanlık, Sakarya GES Danışmanlığı, Adapazarı GES Kurulumu, Hendek GES kurulumu, Akyazı GES kurulumu, Kaynaca GES Kurulumu, GES sistemlerinin kapasitif etkisi, GES'lerin kompanzasyona etkisi, GES için trafo gücü, Sakarya GES maliyet analizi
Nem Donması Testi: Yüksek nemde ortam sıcaklığı ilk olarak +85°C’ye getirilir ve daha sonra -40°C’ye indirilir. Bu test üst üste tekrarlanır. Bu sayede donan nemdeki performans değerlendirilmiş olur.

Nemli Isı Testi: Fotovoltaik güneş panelleri 1000 saat boyunca +85°C sıcaklıkta ve %85 nem oranında tutulur. Test tekrarına bağlı olarak güneş panellerinde oluşan hasar aşağıdaki gibidir.
Mekanik Yükleme Testi: Minimum 2400Pa’da güneş panelinin ön ve arka yüzeyine üst üste basınç uygulanır.
Fotovoltaik güneş panelleri yukarıda bahsedilen yaşlandırma testleri sonrası tekrar performans testlerine tabii tutulur. Bu sayede güneş panellerinin uzun dönem performans kabiliyeti ve degredasyon miktarı ortaya çıkmış olur ve geçer not alırlarsa sertifikalanırlar.

Yukarıdaki testlere ek olarak güneş panellerine PID testi uygulanması gerekir. Güneş panelleri çalıştıkça iletken tabakası ile cam yüzeyinde oluşan potansiyel ile sodyum iyonları tepkimeye girer ve panel yüzeyinde pozitif yük birikir. Bu etkileşime PID, oluşturduğu kayba ise PID kaybı denir.
Kaynak : Solarian Enerji A.Ş
Sakarya güneş panelleri testi, Adapazarı güneş panelleri fiyatı, Sakarya GES kurulum testleri, Sakarya GES fiyatları, Sakarya GES Fiyat teklifi alma, Sakarya GES Kurulum ve Danışmanlık hizmetleri